Kontakt : +47 23 19 60 40

Fekal mikrobiota transplantasjon (FMT)

Fekal Mikrobiota Transplantasjon (FMT): En Revolusjonerende Metode for Behandling av Tarmsykdommer

Fekal mikrobiota transplantasjon (FMT), også kjent som avføringstransplantasjon, er en innovativ medisinsk prosedyre som har vist stor effekt i behandlingen av ulike tarmsykdommer. Prosedyren, som i prinsippet innebærer overføring av sunne tarmbakterier fra en donor til en pasient, er designet for å gjenopprette balansen i tarmmikrobiotaen, det komplekse samfunnet av mikroorganismer som lever i våre tarmkanaler. 

Irritabel Tarm-syndrom (IBS)

Irritabel tarm-syndrom (IBS) er en funksjonell tarmlidelse som påvirker fordøyelsessystemet, primært tykktarmen. IBS-symptomer omfatter oppblåsthet, magesmerter, og endringer i avføringsmønstre, som diaré eller forstoppelse. Årsaken er ikke klart definert, men kan involvere genetikk, tarmmikrobiota, tarmmotilitet, og psykologiske faktorer. Behandling fokuserer på lindring av symptomer og kan inkludere livsstilsendringer, medisiner, og psykoterapi. Selv om IBS kan være en livslang tilstand, fører den ikke til alvorlige komplikasjoner.

ME og Tarmflora

Myalgisk Encefalomyelitt (ME), også kjent som kronisk utmattelsessyndrom (CFS), er en langvarig, kompleks og ofte alvorlig medisinsk tilstand som påvirker flere kroppssystemer, inkludert nervesystemet, immunsystemet og energiproduksjonssystemet. ME/CFS er preget av alvorlig utmattelse som ikke forbedres ved hvile og kan forverres av fysisk eller mental aktivitet.

Etiologien til ME er fortsatt ikke helt forstått, men forskning har indikert at det kan være en sammenheng mellom tarmfloraen og ME. Noen studier har funnet at mennesker med ME har en unik tarmmikrobiota-profil, inkludert endringer i diversitet og forhold mellom ulike bakteriestammer. Det har også vært en økende interesse for mikrobiomets rolle i å påvirke immunrespons og inflammatoriske prosesser, som er kjente problemer hos personer med ME.

FMT som Potensiell Behandling for ME/CFS

Fekal Mikrobiota Transplantasjon (FMT) er en behandlingsmetode der en sunn donors tarmbakterier blir transplantert til en pasients tarm for å gjenopprette en sunn mikrobiota. Denne metoden har blitt brukt med suksess i behandling av visse gastrointestinale lidelser, som Clostridium difficile infeksjon.

Teoretisk sett, hvis ME/CFS er forbundet med en ubalanse i tarmmikrobiota, kan FMT potensielt være en effektiv behandlingsmetode. Imidlertid har det vært begrenset forskning på FMT som en behandling for ME/CFS, og mer studier er nødvendig for å bekrefte effektiviteten og sikkerheten av denne tilnærmingen. Det er også viktig å merke seg at mens FMT kan hjelpe med å gjenopprette en sunn tarmmikrobiota, adresserer det ikke nødvendigvis alle de komplekse og multifaktorelle problemene forbundet med ME/CFS.

En Banebrytende Behandling for Clostridium difficile 

FMT er blitt brukt med suksess i behandling av tilstander som Clostridium difficile infeksjon, en potensielt livstruende sykdom som ikke responderer på tradisjonell antibiotikabehandling. Mens forskning fortsatt pågår, peker fremvoksende studier på ytterligere potensial for FMT i behandling av andre sykdommer, inkludert inflammatorisk tarmsykdom og til og med visse typer fedme og mentale helseforhold.

Hvem er en bra kandidat til behandlingen?

FMT kan være nyttig for pasienter med visse former for inflammatorisk tarmsykdom (IBD), som ulcerøs kolitt. Andre potensielle kandidater for FMT er mennesker med visse andre tarmsykdommer eller tilstander som er knyttet til ubalanser i tarmmikrobiotaen, inkludert noen typer fedme og potensielt visse nevrologiske eller psykiske lidelser.

Personer med irritabel tarm-syndrom (IBS) som er interessert i å utforske FMT som en behandlingsmulighet, kan bestille en konsultasjon med en indremedisiner eller gastroenterolog her.

Vi krever ingen henvisning og det anbefales at pasienter har prøvd IBS-spesifikke kostholdsretningslinjer før de vurderer FMT, ideelt sett under veiledning av en ernæringsfysiolog. Om FMT er riktig behandlingsalternativ vil bli bestemt gjennom en felles beslutning mellom pasient og lege.

Det er viktig å merke seg at vi ikke behandler pasienter som for tiden mottar immunsuppressiv medisinering.

En kvinne sitter på en kafé og viser tydelig at hun har smerter i mageområdet.

Hva kan man forvente av behandlingen?

Fekal mikrobiota transplantasjon (FMT) innebærer en overføring av filtrert avføring fra en sunn donor til pasientens tarm. Prosedyren er designet for å gjenopprette balansen i tarmmikrobiotaen, eller de gode bakteriene i tarmen.

Behandlingsprosessen for fekal mikrobiota transplantasjon (FMT)

Donorvalg

Donorer er nøye valgt og screenet for potensielle patogener, infeksjoner og sykdommer for å sikre at deres avføring er trygg for bruk. Avføringen kommer fra en frisk donor, ofte gjennom en avføringsbank.

Forberedelse av pasienten

Pasienten kan bli bedt om å ta antibiotika for å redusere deres egen tarmmikrobiota, og de kan også bli bedt om å følge en bestemt diett eller rense tarmene sine før prosedyren, avhengig av legens råd.

Avføringsbehandling

Donoravføringen blir behandlet, filtrert, og til slutt fortynnet og blandet med en saltoppløsning. Denne løsningen kan bli frosset for lagring og senere bruk.

Administrasjon

FMT-løsningen kan administreres på forskjellige måter. Noen vanlige metoder inkluderer koloskopi, en endoskopisk prosedyre gjennom nedre del av fordøyelsessystemet, eller gastroskopi, en endoskopisk prosedyre gjennom øvre del av fordøyelsessystemet.

 • Ved koloskopi blir løsningen plassert direkte i nedre del av tarmene gjennom et endoskop.
 • Ved gastroskopi blir løsning plassert direkte i øvre del av tarmen gjennom et endoskop. Prosedyre gjentas etter 14 dager.

Etter prosedyren

Pasientene blir overvåket for bivirkninger eller komplikasjoner, og de kan bli bedt om å unngå visse matvarer eller medisiner som kan påvirke de nylig transplanterte mikrobiotaene.

Oppfølging

Etter en vellykket FMT vil pasientene sannsynligvis ha oppfølgingsbesøk med legen for å overvåke symptomene og deres generelle helse.

Bivirkninger

Fekal mikrobiota transplantasjon (FMT) er generelt ansett som trygg, men som med enhver medisinsk prosedyre, er det potensielle bivirkninger og risikoer involvert. De fleste bivirkningene er mild og kortvarige. Imidlertid kan alvorligere bivirkninger også forekomme, selv om de er relativt sjeldne.

Kortsiktige bivirkninger kan omfatte:

 • Oppblåsthet
 • Gass
 • Diaré
 • Kvalme
 • Magesmerter
 • Feber

Som alltid er det viktig å diskutere alle potensielle risikoer og fordeler med legen din før du gjennomgår en slik behandling.

Priser

Fekaltransplantasjon med egen donor

Kr 22 500

 • Tid: 60 min
 • inkludert konsultasjon i forkant
 • endoskopi og screening av donor
 • privat tjeneste, trenger ikke henvisning

 

Fekaltransplantasjon med Bactari 

Kr 28 900

 • Tid: 30 min
 • inkludert konsultasjon i forkant
 • endoskopi og screening av donor
 • inkludert endoskopi og blodprøver
 • privat tjeneste, trenger ikke henvisning

Bestill konsultasjon her.

Vaksine

Influensavaksinering på arbeidsplassen

Influensavaksinering på arbeidsplassen I år stilles det strenge krav til karantene og koronatesting dersom noen av dine ansatte skulle få symptomer på luftveisinfeksjon. Dermed kan det være ekstra smart å…

Les mer
Ernæring

Ernæringsfysiologi/klinisk ernæringsfysiolog

Vi tilbyr klinisk ernæringsfysiolog Mange sykdommer og tilstander kan bedres ved å endre på kostholdet. Klinisk ernæringsfysiolog (KEF) har femårig utdannelse og er autorisert helsepersonell. KEF utøver ernæringsbehandling og kostveiledning…

Les mer
CKMS Dr. Svend Aakhus

Hjertespesialist

Dr. Svend Aakhus Hjertespesialist Hjertespesialist Svend Aakhus er utdannet lege fra Universitetet i Oslo, han er godkjent spesialist i hjertesykdommer og indremedisin, og har doktorgrad i hjertemedisin. Han har lang…

Les mer
Psykolog

Psykolog

Psykolog i Oslo Samtale hos psykolog kan være aktuelt for følgende: Du trenger ingen henvisning for time hos vår psykolog, og vi har kort ventetid Psykologtilbudet hos Colosseumklinikken Medisinske Senter…

Les mer
Gastrolog

Gastrokirurgi

Gastrokirurgi Colosseumklinikken Medisinske Senter er avtalepartner med Helse SørØst. Vi behandler innen endoskopi, endetarmsplager, hjerteutredning og hodepineutredning med botox. Fastlegen kan sende henvisning til oss direkte, så kaller vi deg…

Les mer