Kartlegg Hjertehelse: Symptomer og forebygging av hjerte- og karsykdommer
En hjerteundersøkelse kan være aktuelt dersom du har en eller flere av følgende plager:
- Hjerte- og karsykdommer
- Høyt blodtrykk og/eller høyt kolesterol
- Brystsmerter
- Hjertebank
- Uregelmessig hjerterytme/puls
- Tungpustet eller pustebesvær
- Svimmelhet eller bevissthetstap
- Bilyd over hjertet
- Økt genetisk risiko ved familie med kjente hjerte- og karsykdommer
Ved undersøkelse av hjertet kan man også redusere risiko for blodpropp som fører til hjerneslag.
Hvordan foregår en hjerteundersøkelse?
En hjerteundersøkelse inneholder en klinisk undersøkelse som ofte suppleres med ulike laboratorieundersøkelser. På bakgrunn av resultatene, får vi informasjon om hjertets struktur og funksjon. Hensikten er å avdekke behovet for behandling og oppfølging.
En typisk hjerteundersøkelse består av følgende:
- Sykehistorie: En samtale mellom deg som pasient og vår spesialist vil avdekke sykehistorien din.
- Hva er symptomenes art? Og hvordan har de utviklet seg over tid? Sentrale symptomer kan være brystsmerter, kortpustethet, hjertebank, urolig hjerte og besvimelser.
- Kroppsundersøkelse: Kroppsundersøkelsen konsentrerer seg først og fremst om hjerte og lunger. Her vil legen blant annet kjenne på pulsen din, måle blodtrykk og lytte med stetoskopet over hjerte. Legen ser også etter symptomer på resten av kroppen din som for eksempel hevelse i beina.
- Laboratorieundersøkelse: Supplerende undersøkelse fra laboratoriet består av et vidt spekter av prøver og undersøkelser. Dette kan være utvidet blodprøver, 24-timers blodtrykksregistrering, EKG med hjerterytmeregistrering eller arbeids EKG.
- Bildediagnostikk: Røntgen av lunger og ultralyd av hjertet kan gi informasjon om hvordan hjertet fungerer. I tillegg benyttes ofte kontrastundersøkelse for å kartlegge blodårene til hjertet. Ut over dette, kan det også være aktuelt med andre undersøkelser for å sette en diagnose.