Rektoskopi er en undersøkelse av endetarmen og nedre del av sigmoideum, som er den første delen av tykktarmen. Undersøkelsen gjøres ved hjelp av et rektoskop, som er et tynt, stivt rør med et kamera på tuppen.
For at undersøkelsen skal være vellykket, er det viktig at tarmen er ren. Du kan spise og drikke som vanlig fram til kvelden før undersøkelsen. Da må du bruke to Microlax miniklyster. Det første klysteret bruker du kvelden før undersøkelsen, og det andre klysteret bruker du senest to timer før oppmøte.
Det er viktig at du leser denne informasjonen før du kommer til undersøkelsen.
Undersøkelsen tar vanligvis ikke mer enn 2-3 minutter. Du vil få lokalbedøvelse i endetarmen, slik at undersøkelsen ikke skal gjøre vondt. Legen vil innføre rektoskopet gjennom endetarmen og inn i sigmoideum. Legen vil kunne se slimhinnen i endetarmen og sigmoideum, og kan også ta vevsprøver hvis det er nødvendig.
Vanlige funn ved rektoskopi er hemoroider, hemorroidale knuter, polypper og inflammatoriske forandringer i slimhinnen.
Etter undersøkelsen kan du kjenne deg litt ubehagelig i magen i noen timer. Du kan også få litt blødninger fra endetarmen. Blødningerne er vanligvis ufarlige og stopper av seg selv i løpet av noen dager.
Ta kontakt med oss på e-post: spesialist@ckms.no for å bestille time eller ring på telefon +47 23 19 60 40 for å få mer informasjon om rektoskopi.
Gastrokirurgi og gastroenterologi kan være noe å tenke på hvis magen din ofte gjør vondt eller ikke fungerer som den skal.
Irritabel tarm-syndrom (IBS) kan forårsake symptomer som diaré, forstoppelse eller en kombinasjon av begge. Imidlertid er det viktig å utelukke andre potensielle årsaker og få en nøyaktig diagnose fra en lege.
Magekramper kan skyldes en rekke forhold, inkludert gass, fordøyelsesproblemer, IBS, infeksjoner, og mer. Det er viktig å diskutere symptomene med en lege for å identifisere den nøyaktige årsaken.
Hyppig halsbrann kan være et tegn på gastroøsofageal reflukssykdom (GERD). Det er forårsaket når magesyre lekker tilbake i spiserøret. Livsstilsendringer og medisiner kan ofte hjelpe.
Ja, endringer i kostholdet kan ofte bidra til å lindre fordøyelsesproblemer. Imidlertid er det viktig å diskutere hvilke endringer som kan være mest effektive med en lege eller ernæringsfysiolog.
For å forebygge forstoppelse kan det hjelpe å innta et fiberrikt kosthold, drikke tilstrekkelig med vann, være fysisk aktiv, og unngå å undertrykke trangen til å gå på toalettet.
Selv om det kan være mange grunner til uventet vekttap og endringer i appetitt, når det gjelder mage-tarm-systemet, kan årsaker inkludere inflammatoriske tarmsykdommer, kreft, eller kroniske infeksjoner. Det er viktig å konsultere en lege.
Probiotika inneholder gode bakterier som kan hjelpe med fordøyelsen og støtte tarmhelsen. Mens noen mennesker opplever fordeler med probiotika, kan effektene variere fra person til person. Det er best å diskutere potensielle fordeler og bivirkninger med en helsepersonell.