Sorg og traumer er en del av den menneskelige erfaringen, men de påvirker hver person unikt. Mens sorg ofte er knyttet til tap, kan traumer oppstå fra en rekke sjokkerende eller stressende hendelser, inkludert "usynlige traumer" som kanskje ikke er umiddelbart åpenbare for andre.
Ved Colosseumklinikken Medisinske Senter tilbyr vi en rekke traume behandlingsmetoder. Våre psykologer er spesialister på å identifisere og behandle både synlige og usynlige traumer, ved hjelp av teknikker som kognitiv atferdsterapi, EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) og mindfulness-baserte tilnærminger.
Våre psykologer er dypt engasjert i å forstå hver enkelt unike situasjon. Vi skreddersyr behandlingsplaner som reflekterer individuelle behov, og støtter din helbredelsesprosess gjennom hvert trinn av reisen.
For å gi en helhetlig tilnærming til håndtering av sorg og traumer, legger psykologene ved Colosseumklinikken Medisinske Senter (CKMS) stor vekt på å tilby støtte og ressurser som komplementerer den personlige behandlingen. Her er hvordan våre psykologer bidrar til dette:
Ved å tilby disse tjenestene, sikrer CKMS at hver klient mottar omfattende støtte som ikke bare fokuserer på umiddelbar behandling, men også på langsiktig bedring og livskvalitet. Våre psykologer er dedikerte til å tilby en omsorgsfull og helhetlig tilnærming til hvert individ, noe som gjør CKMS til et ideelt sted for de som søker hjelp for å navigere i kompleksiteten av sorg og traumer.
Selvhjelp er en viktig del av helbredelsesprosessen. Enkle øvelser i mindfulness, samt åpen dialog med venner og familie, kan spille en stor rolle i å håndtere følelser knyttet til sorg og traumer.
Langsiktig oppfølging og vedvarende omsorg er nøkkelkomponenter i behandlingen vi tilbyr. Vi sørger for at våre klienter har tilgang til ressursene og støtten de trenger over tid.
Her er åtte vanlige spørsmål og svar om sorg og traumer, som kan være nyttige for de som søker informasjon og støtte:
Sorg er en naturlig reaksjon på tap, som tap av en kjær, mens traumer ofte følger en ekstremt stressende eller sjokkerende hendelse som truer ens sikkerhet eller velvære. Mens sorg primært er knyttet til følelsesmessig smerte fra tap, kan traumer involvere langvarige psykiske helseproblemer som PTSD.
Ja, det er mulig å oppleve såkalte "usynlige traumer" uten å være umiddelbart klar over det. Symptomer kan manifestere seg gradvis og kan inkludere angst, depresjon, irritabilitet, eller unngåelse av visse situasjoner.
Hvis du opplever vedvarende eller alvorlige symptomer som hindrer deg i daglige aktiviteter, som vedvarende tristhet, angst, mareritt, flashbacks, eller unngåelse av sosiale situasjoner, kan det være en god idé å søke profesjonell hjelp.
Behandlingsmuligheter inkluderer individuell terapi, som kognitiv atferdsterapi (CBT), EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), gruppebehandling, og i noen tilfeller medikasjon for å håndtere symptomer som angst og depresjon.
Vær til stede og lytt uten å dømme. Tilby praktisk hjelp og oppmuntring til å søke profesjonell hjelp om nødvendig. Det er også viktig å respektere deres prosess og gi dem rom til å oppleve sine følelser.
Ja, det er vanlige reaksjoner. Skyldfølelse og sinne er normale følelser som kan oppstå etter en traumatisk hendelse. Det er viktig å anerkjenne og bearbeide disse følelsene, eventuelt med hjelp fra en terapeut.
Bearbeidelsen av sorg eller traumer varierer fra person til person. Det er ingen "normal" tidslinje for sorg eller traumebearbeidelse, og noen mennesker kan trenge lengre tid enn andre for å helbrede.
Barn kan absolutt oppleve sorg og traumer, men de kan uttrykke og bearbeide disse følelsene annerledes enn voksne. Det er viktig å observere endringer i atferd, som tilbaketrekking eller søvnproblemer, og søke profesjonell hjelp hvis nødvendig.
En time hos en psykolog kan være til hjelp hvis du føler deg nedstemt, stresset, eller sliter med tanker og følelser som gjør hverdagen vanskelig.
Hovedforskjellen ligger i behandlingsmetodene. Psykiatere er leger som kan foreskrive medisiner, mens psykologer primært bruker samtaleterapi.
Samtaleterapi gir deg et trygt rom hvor du kan utforske og forstå dine tanker og følelser, identifisere og endre destruktive mønstre, og utvikle strategier for å håndtere utfordringer.
Frekvensen av møter vil avhenge av din unike situasjon og avtalen mellom deg og psykologen. Noen trenger ukentlige sesjoner, mens andre kan ha nytte av annenhver uke eller månedlige avtaler.
Varigheten av terapi avhenger av problemets natur og dybde, samt dine personlige mål for terapien. Noen opplever bedring etter noen få sesjoner, mens andre kan trenge lengre tid.
Ja, psykologer har taushetsplikt, men det finnes noen lovpålagte unntak, som når pasienten utgjør en fare for seg selv eller andre.
En god terapeutisk relasjon er sentral i effektiv terapi. Det kan være lurt å møte psykologen til en innledende samtale for å vurdere om du føler deg komfortabel og forstått.
Ja, det kan skje. Terapi kan vekke vanskelige følelser da man utforsker smertefulle emner. Det er viktig å diskutere disse følelsene med psykologen din.
Nei, du behøver ikke noen henvisning og vi har kort ventetid. Bestill time her eller ring oss på telefon +47 23 19 60 40.